Typer af proteinpulver

Generelt om proteinpulver

Køb af proteinpulver er efterhånden blevet en helt jungle. Der kommer hele tiden flere og flere producenter, typer af proteinpulver og sammensætninger på markedet, men hvad skal vælge? Denne artikel vil forsøge at opdele de forskellige proteintyper, så du får købt den type protein du har brug og som passer til din livsstil.

Først og fremmest kan typerne af protein i proteinpulver kan opdeles i to kategorier: animalske proteinkilder og vegetabilske proteinkilder. Animalske proteinkilder omfatter mælkeprotein som valle/whey og kasein, gedemælk, æggehvide og beef protein. Vegetabilsk proteinkilder indbefatter soja, ris, ærte og hamp protein.

Smags- og ernæringsmæssig er de animalske proteintyper overlegen i forhold til de vegetabilske kilder, og langt mere populære i fitnessindustrien. Af de animalske proteintyper, er den mest populære valle protein og på den vegetabilske side er det soja protein. De fleste mennesker, som bruger vegetabilsk proteinpulver gør det som en del af en vegetar- eller veganer livsstil, eller grundet soja proteins fordele ift. hjertets sundhed og hormonel balancering.

 

plus

Whey protein - valle protein

Valle protein udvindes af almindelig komælk. Proteinfordelingen i sødmælk består af 20% valleprotein og 80% kasein protein. Valle er langt den mest populære type af protein i proteinpulver. For de fleste mennesker, er valle det bedste valg i form af smag , kvalitet og pris. Valle protein er særlig velegnet efter træning grundet dets hurtige optagelse, højt indhold af BCAA og højt biologisk værdi.

Valle protein fås i to varianter, valle koncentrat og valle isolat. Fordelene ved hver er:

Valle koncentrat
Valle koncentrat er mere økonomisk pr. gram protein. Det har et lavt laktoseindhold og kan tåles af de fleste laktose-følsomme mennesker. Det har et relativt lavt indhold af fedt og kulhydrater i forhold til den samlede mængde næringsstoffer. Valle koncentrat er typisk den bedst sælgende kategori af valle proteinpulver.

Valle Isolat
Valle isolat er næsten helt isoleret for fedt og kulhydrater. Isolat er for dem, som ønsker at fjerne så meget fedt fra deres kost som muligt samt undgå laktose. Laktosefri proteinpulver som isolat, er det perfekte valg for de få personer med laktoseintolerance eller laktoseallergi, som ønsker den gode effekt fra valle protein.

Valle proteinprodukter kan fremstilles af valle koncentrat, valle isolat eller en blanding af begge. Andre typer af protein kan til tider kombineres med valle protein i produkter og er kendt som proteinblandinger. Derudover kan valle protein fås som et økologisk valle proteintilskud til dem som ønsker at leve den økologiske livsstil fuldt ud.

Køb wheyprotein og valleprotein

plus

Kaseinprotein - mælkeprotein

Ligesom valle protein, er kasein protein et andet mælke protein derivat. Da det meste af proteinet (80%) i sødmælk er kasein, bruges udtrykkene "mælkeprotein" og "kasein protein" i flæng. Den afgørende forskel mellem valle og kasein er, at valle absorberes i fordøjelsessystemet hurtigt, mens kasein optages langsomt. Kaseins langsomme optagelse gør kasein til det foretrækkende proteintilskud inden senge tid, da det tilfører næring til kroppen længere ud på natten end valle ville. Smags- og konsistensmæssig er valle protein overlegen ift. kasein protein og flere vil opleve kasein som mere tyk flydende.

Køb kaseinprotein

Ægge protein

Æggehvide eller ægge protein var den mest populære form for proteintilskud i mange år før mælkeproteiner overgik denne type med sin popularitet på grund af deres bedre smag og lavere omkostninger. Ligesom mælkeprotein, har æggehvider et naturligt meget lavt indhold af fedt og kulhydrater. Mange er nervøse for mængden af kolesterol i æg, men æggehvide protein er kolesterol-fri og et fremragende valg for dem, der ønsker at undgå mejeriprodukter.

Soja/soy protein

Sojaprotein er et protein, der er isoleret fra soja. Det er lavet af sojabønnemel, som er blevet afskallet og affedtet. Kvalitets soja protein har et højt indhold af proteiner og indeholder ingen mælkefedt, kolesterol eller laktose. Aminosyreprofilen fra soja bliver ofte kritiseret, men faktum er at soja indeholder alle 8 essentielle aminosyrer og har et højt indhold af både forgrenede aminosyrer samt glutaminsyre og arginin. Soja er en ideel kilde til protein for personer med laktoseintoleranxe eller laktoseallergi. Derudover er det velegnet til person, som lever en vegetar eller veganer livsstil. I forhold til de animalske proteinkilder, så har soja en række unikke egenskaber ift. hjertet, cancer, knogleskørhed og vægttab.

Soja proteinpulver er let at opløse i f.eks. vand eller juice, men er kendt for sin særprægede smag.

Køb sojaprotein

Ris protein

Ris protein er et vegetabilsk protein udvundet fra brune ris. De brune rise behandles med en række enzymer, som adskille kulhydraterne fra proteinet og er en naturlig samt sund kilde til protein. Ris protein indeholder alle 8 essentielle aminosyrer og betegnes derfor som en komplet proteinkilde.. Ris protein er en ideel kilde til protein for personer med problemer med soja, gluten eller laktoseintolerance eller laktoseallergi. Derudover er det velegnet til person, som lever en vegetar eller veganer livsstil og som ofte har svært ved at få nok protein gennem sin normale kost.

Ris protein opløses ikke lige så lidt, som f.eks. valle protein og har derudover ikke sammee rene og neutrale smag. Ris protein er ikke for de kræsne smagsløg, men er mere velegnet til bagning.

Køb risprotein

Proteinpulver og doping

Sport112 anbefaler på det kraftigste at alle ens kosttilskud købes af danske, anerkendte producenter som er under stram kontrol af de danske fødevaremyndigheder. Et studie finansieret af Den internationale Olympiske Komité har testet en lang række kosttilskud i 13 lande. I 15% af produkterne var der anabolsk stoffer eller medicinrester, som ikke var oplyst på varedeklarationen. Stofferne var ofte ikke præstationsfremmende, men kunne give en falsk positiv dopingtest. Trods stofferne ikke er præstationsfremmende eller udøveren/motionisten har taget det i god tro, da der ikke var oplyst på produktet - så er det udøverens/motionistens fulde ansvar ved en positiv test. En positiv test giver som regel 2 år karantæne.

Afrundning

Hvilken proteintype man skal vælge er individuel og afhænger i høj grad af formålet, hvornår det skal indtages og hvilken livsstil man ønsker at leve.
 
Det kan groft sagt opdeles således:

I løbet af dagen
Valle, kasein, ægge, soja eller ris protein

Efter træning
Valle proteinpulver evt. kombinerede med kasein protein

Inden sengetid
Kasein protein

Sojaallergi
Valle, ægge, ris eller kasein protein.

Mælkeallergi
Valle isolat, soja, ægge eller ris protein.

Vegetar/veganer
Soja eller ris protein

Har du spørgsmål til proteinpulver, så stil dem i vores forum eller direkte i boksen herunder: